Köyümüzün Adı: TEZ KÖYÜ
Bağlı olduğu il ve uzaklığı: Afyonkarahisar 75 km
Bağlı olduğu ilçe ve uzaklığı: Emirdağ 5 km
Köyümüzün Nüfusu (Merkez Nüfusu): 740
Muhtarı: Karani KÖKSAL
Mahalleleri: İnceli, Rahamlı, Fakılı, Güzle.
Köyümüze komşu köyler; Çatallı, Dereköy, Balcam, Güveçci, Çaykışla, Kemerkaya, Başkonak ve Bolvadin’in Karayokuş Köyü
Tez köyümüzün, tam olarak tarihi geçmişi bilinmemekle birlikte, Köyümüzün yerleşim yeri olarak çok eski uygarlıklara ev sahipliği yaptığı köyde bulunan tarihi eser kalıntıları, yazılı ve çeşitli figürlerin işlendiği taşlardan anlaşılmaktadır. Tez köyü Emirdağlarının kuzeybatı yamaçlarının başladığı noktada Emirdağ ilçe merkezine 5 km uzaklıkta Emirdağ ilçesinin sınır köyü olup, şehitliği, türbeleri, buz gibi şifalı suları, yaylaları ve yaylalarında üretilen deri katığı, koyun peyniri, yoğurdu ve balları ile ünlü, dünyanın her bölgesine göç veren ender bir köydür.
Köyümüz şehitliği, köyümüzün girişine göre sağ tarafa düşen Pancar Dedesi olarak bilinen mevkiinde bulunmaktadır. Şehitlik Kurtuluş Savaşı sırasında 1922 yılı nisan ayı sonlarında birliğin yerini tespit eden Yunanlılara ait bir taarruz uçağının Binbaşı Doktor Numan Bey komutasında görevli birliği bombalaması sonucu bu birlikte görevli bulunan ve bu taarruzda şehit düşen Ser Tabip Binbaşı Doktor Numan Bey ve 11 yiğit askerinin anısına yapılmıştır. Şehit düşen askerlerimizin naaşları köyümüzün mezarlığına defnedilmiştir. Şehitlerimize bir vefa olarak, Köylülerimiz ve Eskişehir de görev yapan Doktor Ünal AYRANCI ve eşi Figen AYRANCI nın maddi olarak büyük fedakârlıkları sonunda köyümüze ait anıt Şehitliğimiz 2000 Yılında yaptırılarak ziyarete açılmıştır.
Köyümüzün merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Alınca mevkiinde de, Selçukluların Anadolu ya ilk gelişlerinde şehit düşen askerlere ait olduğu söylenen Alınca Şehitliği bulunmaktadır. Bu şehitliğimizde 2008 yılında hayırsever vatandaşlarımızın yardımı ile tamir ve tadilatı yaptırılarak şehitlik anıtı olarak ziyarete açılmıştır. Köyümüzün girişine göre sol tarafındaki tepe üzerinde bulunan ve sızı dedesi olarak bilinen Dedeli Tepesinde, ismi bilinmeyen veli bir zatın türbesi ile birlikte Molla Ömer isminde bir zatın türbesi de bulunmaktadır.
Bunun yanında köyümüzün Camii avlusu içerisinde Ahi Yakup türbesi de bulunmaktadır.
Anadolu’nun bütün il, ilçe ve köylerinden olduğu gibi köyümüzden de Osmanlı İmparatorluğunun son zamanlarında meydana gelen başta Çanakkale olmak üzere Irak-Bağdat, Yemen, Mısır-Kahire savaşlarına ve kurtuluş savaşlarına katılıp şehit düşen ve gazi olan birçok köylümüz bulunmaktadır. Ayrıca 1950-1953 yılları arasında meydana gelen Kore savaşlarında şehit ve gazi olan köylülerimizde vardır. Bu köylülerimizin kimler olduğu sitemizin şehit ve gazilerimiz bölümünde detaylı olarak bulunduğundan isimleri tek tek zikredilmemiştir. Köyümüzde Sağlık Evi bulunmakta olup bir hemşire görev yapmaktadır. İlköğretim Okulu Tez köyü merkezde ve inceli mahallelerinde bulunmaktadır. İnceli mahallesinde bulunan okul öğrenci azlığından dolayı kapatılarak, eğitime 2006 yılından itibaren taşımalı sistemle Emirdağ ilçe merkezinde devam edilmektedir. Köyümüz merkezinde bulunan İlköğretim okulunda ise eğitimin beşinci sınıfa kadar olan kısmı verilmekte 6. 7. ve 8. sınıflar taşımalı sistemle Emirdağ da eğitimlerini devam ettirmektedirler.
Köyümüzde üniversite mezunu, Öğretim görevlisi, Hâkim, Savcı, Doktor, Ekonomist, Siyasetçi, Mimar, Mühendis, Öğretmen, Subay, Astsubay, Polis, İmam, Hemşire başta olmak üzere devletin değişik kademelerinde birçok köylümüz bulunmaktadır. Çevre köylerle kıyaslandığında okuryazarlık oranı çok yüksektir. Köyümüzün siyasette ileri gelenleri arasında, Afyonkarahisar İl Genel Meclisinde iki köylümüz bulunmakta olup, ayrıca Belçika parlamentosunda bir bayan milletvekili köylümüz vardır. Köyümüzün içme suyu köylümüzün kendi çabaları ve büyük fedakârlıklarla Kepekli ve Döşek kaleden getirilerek, Rahimli’nin Gedik mevkiinde yaptırılan büyük su deposunda toplanmış, Köyümüz merkezine ve tüm mahallelerine dağıtımı buradan yapılmaktadır. Mahalle çeşmesi olarak kullanılan çeşmelerden de hayvanların su ihtiyaçları giderilmektedir. Köyümüzde Irdan kuyu ve Dere kuyu olarak bilinen iki adet tarihi kuyu bulunmaktadır.
Yaz mevsiminde, yurt dışından ve değişik illerden köyümüze tatilini geçirmek üzere hemşerilerimizin gelmesi ile artan nüfusun etkisiyle su sarfiyatı çoğalmakta yayladan getirilen su ihtiyaçları karşılanamamaktadır. Köyümüzün yazın artan su ihtiyacını karşılamak üzere Çit Çağıl mevkiinde bir adet içme suyu kuyusu açtırılmıştır. Bu kuyudan temin edilen su, elektrikli dinamo ile su deposuna taşınarak, köyümüzün ve mahallerin yaz ayında su ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Köyümüz merkezinde kanalizasyon alt yapısı bulunmaktadır. Ancak mahallelerinde henüz yapılmamıştır. Köyümüzün ve mahallelerimizin yolları asfalt olup yaylaya çıkan yolumuzda asfalt bulunmamaktadır. Köyümüze elektrik 1981 yılında getirilmiş, telefon 1998 yılında hizmete girmiştir. 2008 yılında ise ADSL (İnternet) hizmeti sunulmaya başlanmıştır.
Köyümüzün geçim kaynağı tarım, hayvancılık, bulgurculuk, arıcılık ve inşaat işçiliğidir. Köyümüzde ilk göçler ikinci dünya savaşıyla (1940-1945) yıllarında baş gösteren yokluk ve kıtlık zamanında aşağı Kürt köyleri olarak tabir edilen Konya nın köylerine (Torunlar, Kaşören, Gökpınar, Saray, Çeltik) ve Emirdağ’ın ova köylerine yapılan göçlerle başlamıştır. Bunu 1960’lı yıllarda gurbetçi diye tabir edilen yurtdışına (Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre) göç eden köylülerimiz izlemiştir. Yurt dışına göç eden köylülerimizin sayısı bilinmemekle birlikte 6.000 - 6.500 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde de kız alma ve verme olarak göçler devam etmektedir. Ayrıca memur ve işçi olarak köyden ayrılan çok sayıda köylümüz bulunmaktadır. Emirdağ merkezde 3,500-4,000 civarında köylümüzün ikamet ettiği sanılmaktadır. Köylümüzün esnaf ve sanatkârları Emirdağ esnaf ve sanatkârları arasında önemli bir yere sahiptir. Köyümüz orman köyü olup tarım eskiden insan gücüne dayalı olarak yapılmakta ise de sanayinin gelişmesi ve köyümüzün refah seviyesinin zaman içinde artmasıyla ufak bahçe ve tarlalar terk edilmiş, büyük arazilerde ise makine gücüne dayalı olarak tarım yapılmaktadır. Köyümüze ait terk edilen birçok bahçe ve arazi bugün itibariyle orman vasfını kazanmış arazilerdir. Köyümüzde buğday ve arpa başta olmak üzere tahıl ürünleri yetiştirilmektedir. Baklagillerden fasulye, nohut, mercimek yetiştirilirken fiğ ve haşhaşta köyümüzün vazgeçemediği ürünlerimizden birisidir. Sebze olarak, domates, biber, patlıcan, kabak, ıspanak, marul, maydanoz, nane, patates, salatalık gibi ürünler yetişmektedir. Meyve olarak, üzüm, elma, armut, kiraz, vişne, erik çeşitleri, yetişmektedir. Ayrıca son yıllarda yapılan çalışmalarla ceviz de yetiştirilmektedir. Yabani meyve olarak, kuşburnu, yaban armudu, öküzgözü, alıç, gılik, meşe palamudu, yaban eriği ve mazı da köyümüzün değişik yerlerinde yetişmektedir.
Köyümüzde yetişen meyve sebze ve diğer ürünler genel olarak köyün kendi ihtiyaçları için tüketilse de bazı köylüler bunları pazarlarda satarak para kazanma yoluna da gitmektedir. Köyümüz ormanlarının geneli ardıç olup bunun yanında meşe, yaban armudu, yaban eriği bulunmaktadır. Köyümüzde beslenen hayvanlar genel olarak koyun ve büyükbaş hayvanlardır. Köyümüz orman köyü olduğundan keçi besiciliği tercih edilmemektedir. Kümes hayvancılığı köylülerimizin kendi ihtiyaçlarını karşılama amaçlı yapılmaktadır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sütünden ve etinden faydalanılmakta, elde edilen sütün büyük çoğunluğunu köylü sütçü olarak bilinen toptancı esnafına toplu olarak vermektedirler. Ancak bazı köylüler (süt, yoğurt, tereyağı vs.) ürünlerini ilçemizin Salı pazarında satışa sunmaktadırlar.
0 yorum:
Yapılan yorumun sorumluluğu tamamen yorum yapana aittir.